CD Recensies

PHILIDOR: TOM JONES

Philidor: Tom Jones. Sébastien Droy (t., Tom Jones), Sophie Marin-Degor (s., Sophie), Marc Barrard (bs., M. Western), Sibyl Zanganelli (ms., Mme. Western), Léonardo Pezzino (b., Allworthy), Rodolphe Briand (t., Blifil) met Sinfonietta de Lausanne o.l.v. Jean-Claude Malgoire. Dynamic CDS 509/1-2 (2 cd’s, 2u., 13’44”). 2006 
 
De familie Danican was van Schotse oorsprong en bracht in een paar eeuwen wel een dozijn musici - instrumentalisten en componisten - voort. De bekendste onder hen was François-André Danican Philidor (1726 - 1795) die in het Franse Dreux werd geboren. Philidor was slechts een spotnaam die een erenaam werd. In zijn jeugd zong hij als jongenssopraan in de chapel royal in Versailles waar hij les had van Campra. 
Tussen 1756 en 1788 componeerde hij een aantal werken voor Parijse theaters. Daaronder de komische opera Tom Jones als een van zijn beste en populairste. Het libretto is van Antoine Alexandre Henri Poisenet en Bertin Davesne en is gebaseerd op de gelijknamige komische novelle van Henry Fielding uit 1749. De handeling gaat over de vriendelijke, rijke squire Allworthy en zijn zuster Bridget die leven op een landgort in Somerset.Anneer Allworthy na een lange zakenreis terugkeer naar zijn woning in Londen, treft hij daar een slapende vondeling in zijn bed aan.  Hij vraagt zijn huishoudster, Deborah Wilkins om voor de jongen te zorgen, Ze gaat op onderzoek en treft in een naburig dorp de jonge Jenny Jones die waarschijnlijk zijn moeder is. Ze geeft dit ook toe aan de Allworthy’s, maar weigert om de naam van de vader te noemen. Hij geeft zijn zuster opdracht om voor de opvoeding van de jongen, die de naam Thomas kreeg, te zorgen.  
De beide broers dokter en kapitein Blifil bezoeken de Allworthy’s regelmatig; de dokter stelt de kapitein voor aan Bridget in de hoop zo toegang te krijgen tot Allworthy’s vermogen. Het koppel trouwt, maar daarna bekoelt de relatie tussen beide broers, waarna de dokter uit beeld verdwijnt …… enzovoort, enzovoort. Tom blijkt inderdaad de zoon van Bridget te zijnen Bridget had met Jenny samengezworen omdat geheim te houden. Toen Bridget merkte dat Allworthy Tom als zoon wilde adopteren zonder bekend te zijn met de voorgeschiedenis wilde ze dat aan hem melden, maar Blifil onderschepte de brief. Toen Allworthy daarvan hoorde, ontrechtte hij Blifil en maakte hij Tom tot zijn enige erfgenaam. Sophie vergaf Tom zij indiscreties en het tweetal trouwde om verder een gelukkig leven te voeren.
De muziek - in de vorm van een reeks dialogen, aria’s, ariettes en ensembles is van kostelijke aard en een mooi voorbeeld van de vlotte, elegante sfeer uit de Verlichting. As geheel is deze ‘live’ uitvoering (die ook op dvd verscheen) aardig geslaagd. In de titelrol klinkt Sébastien Droy tamelijk droogjes, maar  Marc Barrard is een heel goede mr. Western (D’un cerf dix cors’) en Sophie’s ‘Où suis-je? … Ó toi qui ne peux m’entendre’ is een hoogtepunt.
Wie op zoek is naar een kenmerkende Franse opera uit de periode tussen Rameau en Gluck zal hier iets van zijn of haar gading vinden. Later ging  Philidor terug naar Londen waar hij overleed. Meer als beroemd schaker dan als componist was hij in zijn tijd bekend, later keerde die verhouding om.