CD Recensies

PIAZZOLLA: STORIES, LUCIENNE RENAUDIN VARY

Piazzolla: Stories. Piazazolla: ‘Chin Chin’ (bew, Ducros), ‘Oblivion’ (bew. Zimmerman); ‘Maria de Buenos Aires’ (bew. Ducros), ‘Tango pour Claude (bew. Galliano), ‘Chiquilin de Bachin’ (bew. Ducros), ‘Chau Paris’ (bew. Morganti), ‘Ave Maria, Tanti anni prima (bew. Ducros), Years of solitude (bew. Ducros), ‘Close your eyes and listen’ (bew. Ducros); Ginastera: ‘Danza de la moza donosa’ uit Danzas Argentinas op. 2/2 (bew. Ducros); Bach, J.S.: ‘Presto’ uit Solovioolsonate nr. 1 in g BWV. 1002; Boulanger, N.: ‘Lux aeterna’ (bew. Ducros); Paganini; Caprice op. 1/36, Thema en variaties 1-5, 9-11 (bew. voor trompet); Gardel: ‘Volver’ (bew. Benetti). Lucienne Renaudin Vary (tr) met het Monte Carlo filharmonisch orkest o.l.v. Sascha Goetzel c.q. Thibaut Garcia (p). Warner 2951,5563 (63’10”). 2020
 
Er is een paperback uit 2016 met de titel ’25 Piazzolla tangos for trumpet and piano’ (Boosey & Hawkes) waarin arrangementen die de componist van allerlei muziek - tot Mendelssohns Midzomernachtsdroom - maakte voor trompet en piano zijn opgenomen. Maar verder was natuurlijk de bandoneon en niet de trompet zijn voorkeursinstrument. 
Wel zijn er enige opnamen met bewerkingen voor trompet en piano, maar dat ging de Franse trompettiste Lucienne Renaudin Vary die al minstens drie bijzondere cd’s op haar naam heeft, niet ver genoeg. Zij laatst zich liefst door orkest en een enkele keer door orgel begeleiden en vroeg daarom aan Duclos om voor haar een stel stukken van Piazzolla voor haar als zodanig te bewerken.
Het resultaat is verrassend want de bekende muziek wint ineens aan stralende brille en de trompettiste is als virtuoze en voor dit dansidioom gevoelige materiaal heel gevoelig. Om voor wat afwisseling te zorgen, speelt ze ook nog wat markante Bach-, Paganini-, Ginastera-, Boulanger- en Gardelbewerkingen en laat ze zich zeer to the point in sfeer begeleiden door het orkest uit Monte Carlo, strijkkwartet en als duet met piano door Thibaut Garcia . Een cd voor zowel Piazzolla bewonderaars die zijn muziek eens anders ingekleurd willen horen als voor die van heel vaardig trompetspel.