CD Recensies

PEROTINUS: VIDERUNT OMNES, SEDERUNT PRINCIPES E.A.

Perotinus: ‘Viderunt omnes’, ‘Alleluia posui adiutorium’, ’Dum sigilum’, ‘Aleluia nativitas’, ‘Beata viscera’, ’Sederunt principes’; Anon.: ‘Veni creator spiritus’, ‘O Marina Virginei’, ‘Isaias cecinit’;. Hilliard ensemble. ECM 837.751-2 (67’21”). 1988
 
Met Leoninus (ca. 1150 - ca. 1201) was Perotinus (ca. 1160 - 1230) één van de eerste componisten van meerstemmige kerkmuziek. Hij is de auteur van enkele van de bekendste polyfone werken uit de 13e eeuw, met name de vierstemmige stukken 'Viderunt omnes' en 'Sederunt principes'. Dit zijn mijlpalen in de westerse muziekgeschiedenis, omdat hier voor het eerst meer dan twee stemmen worden gecombineerd. Ook zijn het werken op een tot dan toe ongehoorde schaal, een moderne uitvoering duurt al snel ruim tien minuten. En het is ook voor moderne oren nog steeds spannend om naar deze werken te luisteren.
Het bijzondere van deze uitvoeringen door het Hilliard ensemble dat hirr bestaat uit David James (ct), Rodger Covey-Crump, John Potter, Mark Padmore en Charles Daniels (t), Gordon James en Paul Hillier (b), is dat het een sterk persoonlijk karakter geeft aan muziek die vaak min of meer hetzelfde klinkt.  
De beide vierstemmige organa - ‘Viderunt omnes’ en ‘’Sederunt principes’ vormen de kern van het programma. Het zijn heel ambitieuze polyfone werken uit het eind van de twaalfde eeuw die heel gelijkmatig en vloeiend worden gezongen met milde ritmische accenten die de bouw van de stukken bekrachtigen en voor momentum zorgen. Maar zo wordt ook het verschil tussen beide werken duidelijker.
Aan de uitvoering van ‘Dum sigilum’ wordt nog een dosis virtuositeit toegevoegd. Zo wordt de muziek van de Notre Dame school in een ideaal daglicht geplaatst via zeer gedistingeerde verklankingen.VIDRRUNT OMNES