CD Recensies

PFLEGER: LEVEN EN DE PASSIE VAN CHRISTUS, DE, CANTATES

Pfleger: Het leven en de passie van Christus. Cantates ‘Jetzt gehet an die neue Zeit’, ‘Ach Herr, du Sohn Davids’, ‘Der Herr ist groß von Wundertat’, ‘Merket, wie der Herr uns liebet’, ‘Ach, daß ich Wassers genug habe’, ‘O Freude, und dennoch Leid’. Vox Nidrosiensis en Orkester Nord o.l.v. Martin Wählberg. Aparté AP 249 (72’22”). 2018
 
Gedurende zijn korte leven produceerde Augustin Pfleger (1635 - 1686) een aanzienlijk aantal composities. Zover bekend is, schreef hij uitsluitend vocale muziek, waarvan een groot deel is verloren gegaan. Daaronder bevinden zich 89 gewijde concerten op latijnse tekst. Deze staan vermeld in een catalogus uit Güstrow waar hij van 1662-1665 vice kapelmeester was. Een jaar eerder had hij een bundel met 18 Psalmen, dialogen en motetten als zijn op. 1 gepubliceerd.
Van 1665 tot 1673 was Pfleger kapelmeester aan het hof van Gottorf in Sleeswijk-Holstein, dat destijds een van de belangrijkste muziekcentra in Noord Duitsland was. Daar ontstonden de hier opgenomen werken met Duitse tekst. Ze hebben nog weinig gemeen met de Cantates zoals we die van Bach en Telemann kennen. Ze bezitten geen recitatieven en aria’s, maar bestaan uit vrij gecomponeerde passages en episoden van strofische aard. De tek sten zijn ontleend aan de poëziebundel Himmlische Lieder van dominee Johann Rist uit 1642 Die episoden zijn in vrije declamatorische stijl  over Bijbelse onderwerpen.
De begeleiding hierbij speelt een belangrijker rol dan we gewend zijn omdat de cantates ook instrumentale gedeelten als consort muziek uitvoeren. Pflegers muziek blijkt grote kwaliteiten te hebben; hij leverde een substantiële bijdrage aan de zeventiende eeuwse gewijde muziek en deze Cantates kunnen worden beschouwd als voorlopers van de ‘concert-aria’ cantates van Buxtehude.
Het in 2114 in Trondheim opgerichte Noorse vocaalensemble Vox Nidrosiensis (de Middeleeuwse naam van de stad) heeft zich gespecialiseerd in ‘oude muziek’ en het lijkt moeilijk om zich mooiere uitvoeringen van deze muziek voor te stellen. Er is nog een cd met de titel Laudate Dominum van Weser Renaissance uit Bremen met meer van deze Duitse cantates van Pfleger(CPO CO 777.801-2).