CD Recensies

PARISH ALVARS: HARPWERKEN

Parish Alvars: ‘Introduction and variations on a theme of Bellini’s Norma’ op. 36; Grand fantasia over ‘I Capuleti e i Montecchi’ van Bellini en Semiramide’ van Rossini; ‘Ricordanze dell’opera La sonnambula van Bellini; Grande fantaisie op. 35. Paola Perrucci (hrp). Dynamic CDS 7885 (58’50”). 2020
 
De Engelse componist en harpist Elias Parish Alvars (1808 - 1849) bracht het grootste deel van zijn loopbaan op het Europese continent door, voor het belangrijkste deel in Frankrijk, waar Berlioz hem ‘De Liszt van de harp’ noemde.
Hij schreef voornamelijk variatiewerken en fantasieën over bekende en interessante Italiaanse operamelodieën. Dat zijn heel onderhoudende werken die de harp van Paola Perrucci mooi aan het zingen brengen. Soms zijn ze door de componist nogal breed uitgesponnen, maar Perrucci weet met haar fraaie spel de
aandacht geboeid te houden. 
Het is ook goed dat ze aandacht vraagt voor de bijna vergeten componist naar wiens verdere Fantasieën, Serenade, ‘Voyage d’un harpiste en orient’ en Harpconcerten ze nieuwsgierig maakt.
Eerder maakte ze een nuttige opname met Harpsonates van Martin Pierre Dalvimare (Dynamic CDS 7791). Haar cd ‘Rossini for harp’ (Vermeer 40003) uit 2014 werd al besproken op deze website. Verder is er een cd met Orgelwerken van Puccini. Daarop is ze een paar keer te horen met Liuwe Tamminga (Passacaille 1029) uit 2017.