CD Recensies

POTTER: ORKESTWERKEN

Potter: Symfonie nr. 1 in g; ‘Introduzione e rondo alla militaire’ voor piano en orkest, Ouverture Cymbelene. BBC Nationaal orkest van Wales o.l.v. Howard Griffiths met Claire Huangi (piano). CPO 555.274-2 (59’00”). 2019
 
‘Little Chip’ werd de begin negentiende eeuwse pianoster Cipriani Potter (1792 - 1871) door zijn vrienden genoemd. Hij introduceerde Mozart en Beethoven bij het Londense publiek en publiceerde zelf vier Pianoconcerten plus negen Symfonieën. Maar wie kent hem nog?
Howard Shelley deed hem eer aan met twee van die concerten (nr. 2 en 4), het ene een quasi eerbetoon aan Mozart, het andere een bredere, uitgebreidere affaire (Hyperion CDA 68151).
Potter bracht enige jaren in Wenen door om verder te studeren en had daarbij enige steun van Beethoven. Terug in Londen vestigde hij de aandacht op zichzelf met zijn Symfonie nr. 1, waarin direct pittige en retorische Beethoven invloeden te horen zijn in het eerste deel. Het tweede is een fris en waardig andante, het derde een waardig, maar niet streng menuet en het vierde een vlotte finale.
‘Introduzione e rondo alla militaire’ duurt 19’20” en is een vrolijk stuk voor piano en orkest uit Beethovens sterfjaar. Het is een van de acht werken voor piano en orkest van de componist. Een fris en hoogst charmant werk dat Claire Huangi alle eer aandoet.
Potter componeerde drie op stukken van Shakespeare geïnspireerde ouvertures: ’Antony and Cleopatra’ in 1835, ’The Tempest’ in 1837 en ‘Cymbeline’ in 1836. Howard Griffith geeft deze laatste in zijn uitvoering een Mendelssohn/Schumann effect wat zeker niet verkeerd is. 
Deze kennismaking met Potter is van zeer aangename aard.