CD Recensies

POPPE: FILZ; STOFF; WALD

Poppe: Filz; Stoff; Wald. Tabea Zimmermann (va) met het Ensemble Resonanz o.l.v. Enno Poppe. Wergo WER 7399-2 (71’22”). 2020
 
De Duitse componist Enno Poppe (1969) studeerde o.a. bij Gösta Neuwirth en leidt sinds 1998 het Ensemble Mosaik in Berlijn. In Duitsland behoort hij tot de vaker gehoorde toondichters en deze cd kan ertoe bijdragen dat hij ook buiten eigen land wat aandacht krijgt. Gelukkig draagt zijn direct herkenbare, begrijpelijke stijl daar veel aan bij.
Aanvankelijk mag het materiaal wat ruw en excentrisch klinken, bij nadere kennismaking worden de structuren herkenbaar als bouwstenen van een groter geheel ondanks de aanvankelijk wat chaotische impressie. Poppe werkte lang samen met het Ensemble Musikfabrik uit Keulen en schreef daardoor zijn meeste werken. 
Op deze cd heeft hij Ensemble Resonanz uit Hamburg ter beschikking. Dat Poppe in zijn composities graag verwijst naar tastbare materie zoals hier in Filz (Vilt, 2019), Stoff (?) voor 9 musici en Wald (2010) voor vier strijkkwartetten is een  handige vingerwijzing. De verschijning en verdwijning van motieven is bij aandachtig luisteren redelijk te volgen. 
Met het Ensemble Resonanz maakt de componist hiervan precies wat hij essentieel vindt en altvioliste Tabea Zimmermann tracht in Filz hoorbaar te maken hoe zacht vilt aanvoelt. Met het Berlijnse Ensemble Mosaik maakte Poppe al een opname van zijn Rundfunk (Wergo WER 7388-2) in 2019.