CD Recensies

PLA: HOBOCONCERTEN EN DUBBELCONCERTEN

Pla: Hoboconcerten in G en Bes; Concert voor 2 hobo’s, fagot en orkest in D; Concert voor hobo, 2 hoorns en orkest in C; Triosonate voor 2 hobo’s en b.c. in Es. Alfredo Bernardini en Paolo Grazzi met Zefiro. Duitse Harmonia Mundi 88697.82216-2 (73’05”). 2008 
 
Joan Baptiste en zijn broer Josep Pla waren achttiende eeuwse Catalaanse componisten en hoboïsten die leefden van resp. ca. 1720 - 1773 en 1728 - 1762 die vooral buiten Spanje (Stuttgart, Brussel, Parijs, Londen). In feite waren ze rondreizende instrumentale virtuozen, die behalve hobo ook fagot speelden en voor die instrumenten schreven. Ze lieten honderden manuscripten na met rond de dertig Triosonates en een aantal concerten. 
Het Barcelona Concert nam in 1999 zeven Triosonates voor blokfluit, hobo, viola da gamba en klavecimbel van hen op (La ma de guido LMG 2036) en Alfredo Bernardini en Paolo Grazzi introduceren wat dubbelconcerten en ook een Triosonate.
De kennismaking hiermee is goed bevallen. Typisch een uitgave voor muziekliefhebbers die binnen het hoborepertoire uit die periode op zoek zijn naar wat nieuws dat toch binnen het geijkte kader blijft.