CD Recensies

PRATTÉ: GRAND CONCERT VOOR HARP, SOUVENIR DE NORVÈGE E.A.

Pratté: Grand concert in g voor harp en orkest; Thema en variaties op een Zweedse volksmelodie.; Souvenir de Norvège. Delphine Constantin-Reznik met het Norrköping symfonie orkest o.l.v. Daniela Musca. BIS SACD 2570 (73’35”). 2021 
 
Hij behoort tot de vrij recente herontdekkingen: de Zweedse componist en harpist Anton Edvard Pratté (1799 - 1875). Door zijn collega’s werd hij omschreven als ‘de harpkoning uit het noorden’. Hij had een veel geprezen loopbaan in Scandinavië en continentaal Europa net als zijn collega’s Elias Parish-Alvars (1808 - 1849) en Nicholas-Charles Bochsa (1789 - 1856).
Een criticus vergeleek het spel van Pratté met dat van Bochsa en noemde ‘Pratté de leraar en Bochsa de student’.
Toen de Franse harpiste Delphine Constantin-Reznik aantrad bij het Norrköping symfonie orkest ontdekte ze deze vergeten componist, die in Bohemen werd geboren, deel uitmaakte van een gezin dat met een marionettentheater door Europa trok, als jongeman in Zweden bleef hangen, blijkbaar heel goed harp kon spelen en daar als muzikant de kost verdiende met het spelen van andermans en eigen werken.
Hij trad ook in Noorwegen en Finland op en ondernam in de jaren 1840 een Europese tournee die hem langs Berlijn, Wenen en Praag voerde. Weer terug in Zweden leefde hij in de buurt van Norrköping waar hij de dochters van welgestelde families lesgaf en leiding gaf aan het plaatselijk orkest.
De composities op deze cd, waarin hij gretig gebruik maakt van volksmelodieën, dateren uit de periode 1817 tot 1821 en zijn in de toenmaals gangbare stijl en vorm. Het Grand concert is een voldragen harpconcert, beide andere werken zijn solostukken.
Delphine Constantin-Reznik voelt zich met de Italiaanse dirigente Daniele Musca hoorbaar goed thuis in deze heel aantrekkelijke aantrekkelijke romantisch getinte muziek. Andere opnamen met zijn muziek zijn niet bekend.