CD Recensies

PIAZZOLLA: PIAZZOLLA TRILOGY, A, GOMYO

Piazzolla: A Piazzolla trilogy. ‘Estaciones portenas’ nr. 1-4 (bew. Desyatnikov); ‘Tango-etudes’voor viool nr. 3, 4 en 5; ‘Histoire du tango’ nr. 1-4. Karen Gomyo (v) met Orchestre national des Pays de la Loire en Stephanie Jones (git). BIS SACD 2385 (63’04”). 2020
 
Piazzolla zonder eind, gestimuleerd door de herdenking van zijn honderdste verjaardag  11 maart 2021 komt van alles los en ook de in Tokio geboren Karen Gomyo, die studeerde in Montréal en New York en zich daarna vestigde in Berlijn, draagt daaraan haar steentje bij. Gomyo hoorde voor het eerst muziek van Piazzolla toen ze veertien was en raakte vanaf dat moment meteen ‘volledig in de ban’ van hem.
Nooit eerder had ze zo’n combinatie van sensualiteit, speelsheid, felheid, melancholie en nostalgie gehoord. Dus wilde ze een eerbetoon aan deze componist brengen Vooral de ’Nuevo tango’ werd een integraal bestanddeel van haar muzikale leven.
We krijgen dit drietal werken, dat oorspronkelijk werd geschreven voor tango kwintet met bandoneon te horen te horen in een pure, het idioom wat verzachtende versie met alleen strijkers. Het blijkt duidelijk dat de violiste veel (en het juiste) gevoel heeft voor dit idioom en daar heel treffende resultaten mee bereikt. Haar samenwerking met Piazzolla’s tijdgenoten en opvolgers verdiepte haar begrip daarvoor en werpt nu mooie vruchten af.