CD Recensies

PEJACEVIC: PIANOWERKEN

Pejačević: Pianowerken. Fantasiestücke op. 17 nr. 1-6; ‘Het leven der bloemen’; ‘Wals-Caprices op. 28; Pianoschetsen nr. 1 en 2; ‘Capriccio’ op. 47; ‘Nocturnes’ op 50 nr. 1 en 2, Pianosonate nr. 2 op. 57. Ekaterina Livintseva. Piano Classics PC 10226 (67’13”). 2020

Ze werd in 1885 geboren als Maria Theodora, deze Dora Pejačević in Boedapest en groeide op in een adellijk Hongaars-Kroatisch gezin. Ze werd vooral door haar moeder, zelf een goede pianiste en zangeres, om door te gaan in de muziek. Nadat de familie in 1903 van Našice naar Zagreb was verhuisd begon Dora haar studie bij diverse docenten, ook privé. Ze had toen al enige composities gemaakt. Deze stonden nog duidelijk onder de invloed van romantici als Schumann, Mendelssohn en Grieg. 
Later studeerde ze verder in Dresden en München, kreeg ook lessen in compositie en instrumentatie en ook nog vioollessen. Toch bleef ze grotendeels een autodidact.
Maar wanneer men de in Anadyr boven de Russische poolcirkel haar werken hoort spelen is het van beide kanten een en al professionalisme en daar valt ruim een uur fijn van te genieten. Ekaterina Livintseva studeerde later nog in Würzburg en Keulen. Op haar website is te zien dat ze nog enige andere opnamen maakte (Chopin, R. Strauss, Brahms, Rachmaninov).