CD Recensies

PRICE: SYMFONIE NR. 3; THE MISSISSIPPI RIVER; ETHIOPIA'S SHADOW IN AMERICA

Price: Symfonie nr. 3 in c; The Mississippi river; Ethiopias’s shadow in America. Weens Omroeporkest o.l.v. John Jeter. Naxos 8.559897 (66’48”). 2021
 
Wat goed dat Naxos in de reeks uitgaven met werken van Amerikaanse werken veel aandacht besteedt aan Florence Beatrice Price (1887 - 1953). Ze behoorde tot de veelzijdigste componisten van haar generatie en haar haast niet te stoppen creativiteit en vroegste successen ontstonden als de naweeën van de economische crisis uit 1929.
Haar Symfonie nr. 2 schijnt te zijn verloren geraakt, maar haar Symfonie nr. 3 uit 1940 is een rijp en degelijk werk na de jeugdige Symfonie nr. 1 met een haast overdadige orkestratie en rijke melodieën. Ze vermeed directe toespelingen op bestaande Afro-Amerikaanse volksliedjes maar refereert daar wel aan; in het jazzy derde deel gebruikt ze ritmes van de juba. 
In The Mississippi river gebruikt ze wel enige bekende spirituals ter illustratie van de strijd die de tot slaaf gemaakten moesten voeren om erkenning te vinden. Ook in Ethiopia’s Shadow in America worden dergelijke ervaringen belicht.
Bezien in dit licht is het misschien geen toeval dat deze goed gelukte opname in Oostenrijk en niet in de V.S. werd gemaakt.