CD Recensies

PETRIDIS: REQUIEM VOOR KEIZER CONSTATINE PALAIOLOGOS E.A.

Petridis: Requiem voor keizer Constantine Palaiologos; Symfonie nr. 3 in d ‘Parijse’ bew. Fidetzis); Concerto grosso voor blazers en slagwerk (bew. Fidetzis). Sophia Kyanidou (s), Theodora Baka (ms), Angelo Simos (t), Christoforos Stamboglis (bs), de Golden Voices of Rue, de Sofia Metropolitan Golden Voices, het Nikolaos Mantzaros blazerensemble en het Sofia Amadeus orkest o.l.v. Byron Fidetzis. Naxos 8.574354/5 (2 cd’s, 2u., 09’18”). 1991, 2021
 
De Griekse componist Petros Petridis (1892 - 1977) studeerde bij Hugo Wolf en Albert Roussel en behoorde tot de toonaangevende componisten van zijn generatie die in traditionele tonale stijl componeerde. Zijn uitgebreide, liefst 22-delige Requiem voor keizer Constantine Palaiologos is geschreven voor de  laatste Byzantijnse keizer Constantine Palaiologos die leefde van 1405 tot 1453 en regeerde van 1449 tot zijn dood in de strijd om Constantinopel die het einde van het Byzantijnse rijk betekende. Petridis werkte van 1953 tot 1964 aan dit Requiem en maakte daar een bijzonder devoot, elegisch, lyrisch en rijk werk van dat aan het eind ook hoop biedt.
Met de Symfonie nr. 3 waaraan van 1941 tot 1946 werd gesleuteld, geeft de componist een eerbetoon aan Frankrijk, het land waar hij in zijn opleiding en als gevolg van zijn adoptie veel aan te danken had. Waaruit de bewerking van dirigent Fidetzis precies bestaat, wordt niet duidelijk. 
In het Concerto grosso uit 1929 grijpt hij terug op een oude vorm die hij op kleurige wijze een eigentijdser aanzien geeft. Deze Petridis heeft ook Pianoconcerten, een Celloconcert en een Concert voor blazers en slagwerk geschreven (Lyra ML 0052).
Al deze werken geven blijk van grote en betekenisvolle esthetische en creatieve prestaties.