CD Recensies

PUCKLITZ: DER SEHR UNTERSCHIEDENE WANDEL UND TOD DES GOTTLOSEN UND GOTTSFRÜCHTIGEN

Pucklitz: Oratorium ‘Der sehr unterschiedene Wandel und Tod des Gottlosen und Gottsfruchtigen. Ina Siedlaczek (s), David Erler (altus), Georg Poplutz (t) en Thilo Dahlmann (bs) met het Goldberg Vocal- en Barockensemble o.l.v. Andrzej Szadejko. MDG MDG 902.2241-6 (2 cd’s, 1u., 58’23”). 2021
 
Deze uitgave uit de serie ‘Musica Baltica’ is gewijd aan zijn Oratorium ‘Der sehr unterschiedene Wandel und Tod des Gottlosen und Gottsfruchtigen’ uit 1747.
Johann Daniel Pucklitz (1705 – 1774) kwam uit Thüringen, studeerde bij Johann Jacob Bach, werkte eerder in Merseburg en werd in 1731 hofkapelmeester in Dantzig waar hij zijn verdere leven sleet. Hij was tevens ‘Kellermeister’ en ‘Ratsmusiker’ en bovendien een zeer gelovige evangelische Christen. Als componist schreef hij voornamelijk Cantates, Oratoria en Missen. In totaal bracht hij het tot 62 composities.
Een van zijn cantates, ‘Freu dich Dantzig’ ging vergezeld van een verklaring van de in Dantzig geboren jonge Johann Gottlieb Goldberg die later les kreeg van Bach.
Het tweedelige Oratorium verrast meteen door zijn proporties. Op een omvangrijke driedelige Sinfonia volgt een uitgebreid koraalmotet met mooie aria’s. Pucklitz sloot aan bij de wensen van zijn publiek en componeerde voor eigen rekening. Dat bracht met zich mee dat hij voor drama en effect moest zorgen. Daarom gebruikt hij een omvangrijk orkest dat voor veel kleur zorgt met o.a. partijen voor glasharp, de harp en bekkens en de solisten krijgen bravura partijen te verwerken.
Het effect is soms onaards en magisch in de voorbereiding op toegang tot het hemels koninkrijk. Andrzej Szadejko beschikt over solisten, koor en orkest die goed tegen hun taak zijn opgewassen en bewijst Pucklitz alle eer.