CD Recensies

POULENC: MIS, LA FIGURE HUMAINE E.A.

Poulenc: Mis in G FP. 89, ‘Sept chansons’ FP. 81, ‘Un soir de neige’ FP. 126, ‘Figure humaine’ FP. 120. Zweeds Omroepkoor o.l.v. Peter Dijkstra. Channel Classics CCS SA 31411 (61’28 ‘’). 2010
 
De in 1899 in Parijs geboren Francis Poulenc was niet in staat om muziek te schrijven die niet aantrekkelijk is. Hij was een uitstekende vakman, componeerde direct toegankelijke liederen, instrumentale werken, kamermuziek en orkestwerken, barstens vol met charmante melodieën en vol joie de vivre.
Als Rooms Katholiek voerde hij veel innerlijke strijd en was enige tijd ongelovig, maar hervond zich midden jaren dertig en schreef toen wat donkergetinte geestelijke werken. Het eerste op deze cd is de vijfdelige Mis in G uit 1939 waarin geen solistenrollen zijn opgenomen, geschreven ter herdenking van zijn vader. In 1943, gedurende de Nazi bezetting, ontstond de prachtige achtdelige koorcantate ‘La figure humaine’ op teksten van Paul Éluard. De kamercantate ‘Un soir de neige’ behoort tot de minder bekende Éluard toonzettingen. De vier korte delen kwamen binnen een paar dagen in 1944 tot stand. Éluard schreef die gedichten om het Franse verzet aan te moedigen. Één van de gedichten  - ‘Liberté’ - werd door de RAF vanuit Algerije naar Frankrijk gesmokkeld.
Met het Zweeds Omroepkoor toont Peter Dijkstra zich een ideale Poulencvertolker die deze muziek in veilige banen leidt.