CD Recensies

PAUER: HOORNCONCERT

Pauer: Hoornconcert; Glière: Hoornconcert in Bes op. 91. Radek Baborák met het Praags Symfonie orkest o.l.v. Thomás Brauner. Animal Music ANI 102-2 (48’21”). 2021 
 
De Tsjechische componist Jiří Pauer (1919 – 2007) schreef zijn Hoornconcert in 1957. Het Hoornconcert van de Rus Reinhold Glière (1875 – 1956) is uit 1950. In beide gevallen gaat het om eigentijdse werken voor hoorn en orkest, waarbij Glière zich de conservatief toont en Pauer de modernist.
Beide componisten leefden lang onder het communistisch regime en waren daar trouw aan. Dat verhinderde echter niet dat ze betrekkelijk vrij waren in het uiten van hun compositorische gedachten en gevoelens. Pauer vocht bijvoorbeeld ook voor de rehabilitatie van de dirigent Vaclav Talich na W.O. 2.
Dit tweetal Hoornconcerten behoort tot de beste uit de vorige eeuw en verdient nadere belangstelling.
Het is een geluk dat we in Radek Baboràk zo’n uitmuntende pleitbezorger voor deze concerten treffen. De begeleiding door Thomás Brauner is uiterst sympathiek.
Misschien is het aansluitend aardig om naar meer opnamen van Pauers werken te luisteren. Zijn Fagotconcert, Concert voor fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn en zijn Cellosonate staan als zodanig ter beschikking.