CD Recensies

PENDERECKI: KLARINETCONCERT E.A.

Penderecki: Klarinetconcert; 3 Miniaturen; Prelude; Sinfonietta no. 2; Lutoslawski: Dans preludes. Sharon Kam (klarinet) en Itamar Golan (piano) met het Tsjechisch filharmonisch orkest o.l.v. Krzystof Penderecki. Teldec 0630-13135-2 (59’11). 1998

 

De twee langste werken op deze cd zijn transcripties van andere werken: de tweede Sinfonietta voor klarinet en strijkorkest uit 1994 is afgeleid van het klarinetkwartet uit het jaar tevoren en het klarinetconcert uit 1996 is identiek met het fluitconcert uit 1992 waarvan een goede Naxosopname van Alanko bestaat (Naxos 8.554.185).

Beide werken behoren tot de recenter en krachtiger werken van de Poolse componist en ze maken ook in de nieuwe vorm een positieve indruk. Met name de Sinfonietta laat een goede indruk na hoewel het werk merkwaardige proporties heeft. De langzame finale met als ondertitel ‘Abschied’ is zowat even lang als de drie voorafgaande delen samen, maar zo is dat soms met een afscheid.

De scherpere contouren van de klarinet in het concert vergeleken met die van de fluit verklaren waarschijnlijk deels waarom het zichzelf herhalende karakter meer opvalt, maar er is ook een winst aan expressie en helderheid. Penderecki’s Miniaturen maken een verouderde indruk, zo ergens halverwege Bartók en Poulenc, maar de Prelude is heel welsprekend en bevat een fraaie sololijn. Wat tenslotte Lutoslawski’s Dans preludes betreft zorgt Kam, die ook elders uitblinkt, voor een heel meeslepende verklanking. Als geheel een zeer geslaagde opname, dankbaar voer voor klarinettisten.