CD Recensies

PREISNER: SILENCE, NIGHT AND REAMS

Preisner: Silence, night and dreams. Teresa Salgueiro, Thomas Culli, Camerata Silesia en AUSKO orkest o.l.v. Marek Mós. EMI 393.999-2 (58’32”). 2007

 

De Poolse componist is vooral bekend als componist van filmmuziek. Roem verwierf hij met zijn bijdragen aan Kieslowski’s Trois couleurs. Verder staan op zijn naam o.a. het koorwerk Requiem voor een vriend uit 1998 en filmmuzieken bij Damage (1993), La double vie de Véronique (1991) en The secret garden (1993). Van deze werken bestaan cd opnames van Varese Sarabande. EMI heeft ook een opname in de catalogus van zijn Tien gemakkelijke pianostukken.

Nu komt daar het negendelige op Bijbelse teksten uit Job en Mattheaus bij als bijdrage aan een soort crossover programma met inbreng van popzangers bij een koor en orkest uit de serieuze hoek. Het is een uiting van wat we de nieuwe relimuziek zouden mogen noemen die op landdagen van kerken niet zou misstaan omdat niemand zich over zou opwinden. De allure en diepgang van het werk van zijn oudere Poolse landgenoten Penderecki en Grecki bezit deze Poolse componist (nog) niet. De tand des tijds zal bepalen wat de houdbaarheidsdatum is.