CD Recensies

PROKOFIEV: PIANOCONCERTEN NR. 2 EN 3, KISSIN

Prokofiev: Pianoconcerten nr. 2 in g op. 16 en 3 in C op. 26. Jevgeni Kissin met het Philharmonia orkest o.l.v. Vladimir Ashkenazy. EMI 264.536-2 (61’48”). 2008

 

Sinds delen van de muziekindustrie en met name de multinationals in crisis is en een ‘teveel‘ aan kunstenaars onder contract afdanken, kunnen deze vaak, maar lang niet altijd elders onder de pannen. Het is gissen, maar misschien was de bedoeling van DG dat met Kissin (die ook ijzers in het vuur had bij Melodyia, Classic FM, Brilliant Classics, Olympia en RCA) alle vijf de pianoconcerten van Prokofiev zou opnemen. Verder dan een uitgave uit 1993 van de concerten nr. 1 en 3 met het Berlijns filharmonisch onder Abbado (DG 439.898-2) is het daar nooit gekomen. Een prachtopname overigens, eentje om te koesteren.

Nu zet hij het werk voort met een concertopname uit de Londense Royal Festival Hall. En opnieuw is het raak, een doublure van het derde concert inbegrepen.

De niet meer zo piepjonge pianist toont opnieuw een scherp instinct voor de implicaties van Prokofievs harmonieën en weet hoe hij de linkerhand fraai moet laten converseren met de rechter; ook weet hij precies hoe hij zich moet verhouden tot het orkest. Ook springt hij heel scrupuleus om met de dynamiek. Aan blijken van virtuositeit geen gebrek natuurlijk.

De overeenkomsten met zijn vorige opname van nr. 3 zijn groot; de nieuwe heeft het voordeel dat de solist zich in aanwezigheid van publiek in het derde deel van het Derde concert iets meer laat meevoeren, blijken van iets meer vervoering geeft.

Men laat zich snel en terecht imponeren door zo’n aanpak. Pas bij herhaald beluisteren kan men een klein gemis vinden aan verbeeldingskracht, cynisme, esprit, fantasie. Daarvoor kan men wat concert nr. 3 betreft misschien beter terecht bij Argerich (DG 447.438-2 en EMI 556.654-2). Maar voor alle duidelijkheid: Kissin nestelt zich nadrukkelijk in de topgroep met of naast de complete opnamen van Ashkenazy (Decca 452.588-2), Toradze (Philips 462.048-2) en Berman (Chandos 8938). Van concert nr. 2 bestaat een interessant alternatief van Paik (Naxos 8.550565).