CD Recensies

PETTERSSON: SYMFONIEËN NR. 1 EN 2

Pettersson: Symfonieën nr. 1 en 2. Norrköping symfonie orkest o.l.v. Christian Lindberg. BIS CD 1860 (77’54” + dvd). 2010

 

Wie kennis wil maken met de zestien symfonieën van de Zweed Gustaf Allan Pettersson (1911-1980) kan haast vanzelfsprekend het beste beginnen bij nummer 1 uit 1951 al genieten de middelste nummers 6, 7 en 8 de grootste bekendheid. Het bijzondere van dit eerste grote symfonische werk is meteen dat het onvoltooid werd nagelaten en dat dirigent Lindberg er een ‘performance edition’ van maakte om het half uur lange ééndelige werk tot een afgerond geheel te maken.

Pettersson, die een moeilijke jeugd had in Stockholm en in zijn latere leven werd geteisterd door polyartritis concipieerde al zijn symfonieën uit één stuk (al was hij ook een voortreffelijk miniaturist). De Tweede symfonie uit 1952/3 duurt ruim drie kwartier en heeft dus grote proporties en is net als de Eerste boordevol motieven en thematische vondsten die soms heel heftig zijn, maar gelukkig worden onderbroken door lyrische passages. Met serialisme heeft de componist, veraf van Centraal-Europa, zich nooit beziggehouden. Vaag staat hij eerder in de lijn van Mahler, Sibelius en Shostakovitch, maar dan wel op heel energieke wijze, graag werkend met volle clusters en dwingende ostinati.

De uitvoering moet heel veeleisend zijn voor een orkest en dus eigenlijk ook voor de concentratie van de luisteraar. Het aantrekkelijke van deze uitgave is dat de audio cd vergezeld gaat van een dvd met een film van David Lindberg en een team waarin de achtergronden en de completering van de Eerste symfonie fraai worden toegelicht en getoond. Al met al werd dit een heel belangrijke en interessante première.