PENDERECKI: ALTVIOOLCONCERT, CELLOCONCERT
CD Recensies - P

Penderecki: Altvioolconcert; Celloconcert nr. 2. Grigori Shislin (va) c.q. Tatjana Vassiljeva (vc) met het Warschau filharmonisch orkest o.l.v. Antoni Wit. Naxos 8.572211 (57’33”).  2008

 

Het Tweede celloconcert en het Altvioolconcert ontstonden kort na elkaar in 1982/3 en wie nog verwacht iets terug te vinden van Penderecki’s gepolariseerde avant-gardisme uit de jaren 1960 (van de opzienbarende Klaagzang voor de slachtoffers van Hiroshima of Anaklasis zal worden teleurgesteld, want de componist, inmiddels zowat tactig toen hij deze concerten schreef, is zijn wilde haren kwijt. Zoals Anne-Sophie Mutter eerder aantoonde met het aan haar opgedragen Tweede vioolconcert, Metamorphosen, spreekt de componist in dat werk uit 1992/5 een heel klare, begrijpelijke taal.

Die bezigt hij ook hier, zoals eventueel eerder was te horen van Kim Kashkashian (ECM 439.611-2) wat het Altvioolconcert betreft en van onder meer Torleif Thedéen (BIS CD 937) en de man aan wie het was opgedragen, Mstislav Rostropvovitch, ook met de componist aan het orkestroer (Warner 2564-61932-2).

Dat authenticiteitsgehalte halen de Russische solisten misschien niet helemaal; toch zorgen ze beiden voor hoogwaardige lezingen en het Poolse orkest vult de orkestpartijen zorgvuldig en toegewijd in. Kortom: dit is een ideaal goedkoop alternatief voor de vroegere opnamen, temeer daar op de opnamekwaliteit niets is aan te merken.