CD Recensies

POLIZIANO; FABULA DI ORPHEO, LA

 

Poliziano: La fabula di Orpheo. Maxime Battistella, Mauro Borgioni, Simone Sorini, Julie Mazille, David Lefort en instrumentalisten o.l.v. Francis Biggi. K 617 K617200 (69’41”). 2006

 

Doorgaans heet het dat we de eerste opera aan Monteverdi te danken hebben, maar nader speurwerk in archieven en van musicologen bracht ook vroegere werken als favula’s aan het licht. Dat maakt het moeilijk om precieze grenzen tussen de genres te trekken.

Angelo degli Ambrogini (1454-1494), beter bekend onder de naam Angelo Poliziano was als dichter, vertaler, leraar werkzaam aan het De Medici hof in Florence.  Hij was een meester in het ottava rima waaruit later de recitatiefvorm groeide. Daar schreef hij de Orfeus fabel als wat in de hoestekst het eerste wereldlijke drama in volkstaal met gebruik van de invloeden van strombotti, frottola en odes wordt genoemd. Het werk begeeft zich in het grensgebied tussen volksvermaak en hoofse imitatie.

Francis Biggi en zijn groep toegewijde, jonge, maar niet steeds geheel adequate zangers en instrumentalisten doen er alles aan om de beroemde legende in deze vorm leven in te blazen. Het uit fluiten, viool, vièle, lier, rebec, en slagwerk bestaande instrumentaal doet er alles aan om de juiste, zo authentiek mogelijke sfeer te scheppen voor deze opera avant la lettre.