CD Recensies

PROKOFIEV: VIOOLCONCERTEN NR. 1 EN 2, BERMAN

 

Prokofiev: Vioolconcerten nr. 1 in D op. 19 en 2 in g op.63; Sonate voor 2 violen in C op. 56. Pavel Berman en Anna Tifu met het Orkest van de Zwitsers Italiaanse omroep o.l.v. Andrei Boreyko. Dynamic 676 (62’23”). 2010

 

Jammer, maar begrijpelijk dat de Sonate voor twee violen van Prokofiev uit 1932 nooit zo bekend en populair is geworden als de beide vioolsonates. Toch gaat het om een karakteristiek stuk dat zeker de aandacht verdient.

In het verleden schonk de muziekindustrie er wel wat aandacht aan, zoals blijkt uit opnamen van onder meer de broers Jaakko en Pekka Kuusisto (Finlandia 3984-23399-2, Warner 2564-60623-2), Lydia Mordkovitch en Emma Young (Chandos CHAN 8988) en Krysia Osostowicz en Ernst Kovacic (Hyperion CDA 66473).

Maar de gretige manier waarop de jonge Italiaanse violiste Anna Tifu en de wat oudere Russische violist Pavel Berman het stuk aanpakken is niet alleen heel verzorgd, maar ook erg aansprekend, juist omdat beiden elkaar zo goed vinden in een vereiste, gemeenschappelijke stijl. 

De gedemonstreerde jeugdige overgave en vitaliteit blijken heel effectief te zijn. Het langzame deel wordt met veel verbeelding en dichterlijk gevoel uitgevoerd. Het nieuwe duo verdient meteen een ereplaats vlak naast de al genoemden.

De eigenlijke hoofdschotel op deze cd wordt natuurlijk gevormd door de beide vioolconcerten, waarvoor de concurrentie veel groter is. Goed als de interpretaties van Berman zijn, ze kunnen moeilijk die van Vengerov (Warner 0927-49567-2) doen vergeten.

Deze cd ontleent zijn grootste belang aan de dubbelsonate.