CD Recensies

PIAZZOLLA: GITAARWERKEN, COMPLEET

 

Piazzolla: Histoire du tango; Cinco piezas; Tango suite; El gordo triste; Fuga y misterio; Jacinto Chiciana. Edorardo Catemario en Oscar Roberto Caseres (git.), Roberto Fabbriciani (fluiten). Arts 475.59-2 (71’14”). 1999

 

De aanduiding “Complete werken met gitaar” verbaast eigenlijk bij een componist als Piazzolla van wie men dit instrument toch als een juweel met voorkeursbehandeling zou verwachten, net als de veel guller behandelde bandoneon. Hoe dan ook, het is nuttig en fijn dit weinige materiaal nu handig bijeen te hebben.

Op deze cd verenigen drie hun talenten en hun mogelijkheden om een Piazzolla programma te spelen dat iedere suggestie van eentonigheid uitbant. Gitarist Catemario wiens naam al was gevestigd met een royaal bereik aan kleuren en nuancen op zijn instrument, krijgt hier gezelschap van de briljante fluitist Roberto Fabbricini in de vierdelige Histoire du Tango.  Wat meteen treft, zijn de verve in ‘Bordello’, de zwoele sfeer in ‘Nightclub’ en de uitgelatenheid van de derde tango uit de Tango suite waarin beide gitaristen als één man fungeren. Aan mooie nuanceringen en variatie geen gebrek. In de beide voorlaatste werken, gespeeld in arrangementen van Casares stapte de fluitist over op een donker en warm klinkende basfluit.

Het programma is gelukkig ook afwisselend en het kan als een compliment voor de vertolkers gelden dat geleidelijk meer de aandacht naar hen dan naar de componist uitgaat. Dit is de manier om een memorabel Oblivión te creëren.