CD Recensies

PREVIN: VIOOLCONCERT

 

Previn: Vioolconcert; Bernstein: Serenade naar Plato’s Symposium. Anne Sophie Mutter met respectievelijk het Boston- en het Londens symfonie orkest o.l.v. André Previn. DG 474.500-2 (70’43”). 2002

 

Met een beetje goede wil kan het Vioolconcert van Previn, geschreven in opdracht van het Boston symfonie orkest, worden beschouwd als een huwelijkscadeau voor Anne Sophie Mutter die een paar maanden later zijn zoveelste echtgenote werd. Het in essentie heel lyrische werk klinkt inderdaad als een liefdesverklaring en leuk is dat in het derde deel een lieflijk Duits kinderliedje over vogels wordt geciteerd dat beiden zich uit hun jeugd herinneren. Het werk is vrij breed uitgesponnen en vergt 39’34”, maar zo prachtig uitgevoerd duurt het geen minuut te lang.

De koppeling met Bernsteins Serenade is een passende. Van dit vijfdelige werk – een verkapt vioolconcert uit 1954 waarin ook harp en slagwerk een solistische rol spelen -  bestonden al mooie vertolkingen van o.a. Perlman (EMI 555.360-2) en Kremer (DG 423.583-2), klinkt hier een op zijn minst gelijkwaardige interpretatie.