CD Recensies

PROKOFIEV: ASSEPOESTER

Prokofiev: Assepoester op. 87; Suite Zomernacht op. 123. Russisch nationaal orkest o.l.v. Mikhail Pletnev. DG445.830-2 (2 cd’s, 2u. 18’15”). 1994

 

Collectief hebben de verhalen uit Perrault’s Moeder de gans waarschijnlijk een grotere kwantiteit muziek in verschillende vormen voortgebracht dan welk ander seculair werk uit de literatuur dan ook, behalve mogelijk Cervantes’ Don Quichotte, Shakespeare’s Romeo en Julia en Goethe’s Faust

Het gaat dan om opera’s, balletten, orkestfantasieën en pianomuziek van een zeer verschillende verzameling componisten. Denk aan Tchaikovsky’s Doornroosje, Ravels Ma mère l’oye en de talloze behandelingen die Assepoester, mogelijk het geliefdste sprookje, onderging. 

Naast de opera’s van Rossini, Massenet, Wolf-Ferrari en een tiental andere componisten, een fantasie voor orkest van Eric Coates, filmmuziek van Al Hoffman, een muzikaal sprookje met tekst van Roald Dahl van Boyle, balletten van Joh. Strauss II en Philip Feeney en natuurlijk bovenaan de lijst dat van Prokofiev in de romantische traditie van de grote Russische balletten.

Na de succesvolle productie van Romeo en Julia bestelde het Kirov ballet in Leningrad het werk in 1940, maar ten gevolge van W.O. II kreeg de voortgang vertraging tot het KIrov ballet in 1943 naar Perm was uitgeweken. Toch was het pas in 1945 dat het werk in Moskou aan het Boshoi theater waarheen ballerina Galina Ulanova en choreograaf Leonid Lavrovsky waren verhuisd en voor wie de componist het werk had bedoeld voor het eerst op het toneel kwam.

Hoewel nooit zo populair geworden als Romeo en Julia bestaat natuurlijk wel een aantal cd opnamen van het complete werk. Te noemen vallen L. Slatkin (RCA RD 85321), Previn (EMI 476.945-2), Ashkenazy (Decca 455.349-2), Jurowski (CPO CPO 999.610-2) en de hierboven aangehaalde Pletnev.

Met lichte toets brengt vooral Pletnev veel leven en kleur in de muziek. Hij toont ook het nodige, ja vereiste poëtische gevoel en zorgt domweg voor de fraaist uitgevoerde, innemendste en sfeervolste Assepoester denkbaar. Maat voor maat schenkt deze opname groot genoegen en als toegift is er nog de minder bekende, wat bruusker gespeelde Zomernacht. Het materiaal daarvan is afgeleid van de opera De duenna, beter bekend als Verloving in een klooster.

Ashkenenazy en Previn strijden om de tweede plaats, Jurowski verdient de derde.