CD Recensies

PONCE: CONCIERTO DEL SUR E.A.

Ponce: Variaties en fuga Folias de España; Estrellita; Gitaarsonate nr. 3; Gitaarconcert Concierto del sur. Ismo Eskelinen met het Laplands kamerorkest o.l.v. John Storgårds. Alba ABCD 185 (70’08”). 2002

 

Manuel Ponce (1882-1948) heet wel de vader van de Mexicaanse muziek, maar dat is wat teveel eer want hij was minder revolutionair en boeiend dan zijn jongere landgenoten Chávez en Revueltas. Maar populair werd hij wel met zijn gitaarwerken.

Ponce woonde en werkte na zijn eerste jaren als pianist en criticus geruime tijd in Italië, Duitsland, Frankrijk en Cuba voordat hij terug in Mexico naam maakte als componist. Zijn samenwerking met gitarist Andres Segovia leidde tot een reeks gitaarwerken waarmee hij internationale roem verwierf. Aanvankelijk schreef hij vooral solowerken, later volgde wat concertante muziek. Het Concierto del sur (Concert van het Zuiden, duidelijk verwijzend naar Centraal- en Zuid Amerika) is daarvan met zijn Mexicaanse dansritmen in de fiësta-achtige finale een goed voorbeeld van. Maar ook de flamenco en Sevilliaanse ritmen in het eerste deel en de Andalusisch-Moorse buigingen in het langzame deel verwijzen naar Z. Spanje.

Om de gitaarsolist niet weg te spelen, is het begeleidende orkest compact gehouden. De onderhavige uitvoering, aangevuld met bekende solowerken, is misschien niet de meest idiomatische, maar hij vormt tenminste deel van een geheel aan Ponce gewijde cd, terwijl opnamen van Andrés Segovia (DG 471.430-2), John Williams (Sony M2K 44791), Alfonso Moreno (Brillant Classics 8771) en Sharon Isbin (Warner 2564-60296-2) deel uitmaken van gitaar verzamelprogramma’s.