CD Recensies

PIAZZOLLA: TANGO! VAN KEULEN ENS.

Piazzolla: Tango! ‘Escualo’; ‘Verano Porteño’; ‘Invierno porteño’; ‘Tristezas de un Doble A’; ‘Michelangelo ’70’; ‘Contrabajísimo’; ‘Oblivion’; ‘Libertango’; ‘Tangata’; ‘Tanti anni prima’; ‘Concierto para quinteto’. Isabelle van Keulen ensemble: Isabelle van Keulen (v), Christian Gerber (band.), Ulrike Payer (p) en Rüdiger Ludwig (cb). Challenge CC 2610 (72’12”). 2013 

 

Na illustere voorgangers als Gidon Kremer, Yo-Yo Ma, Arabella Steinbacher en Daniel Barenboim is het geweldig dat ook Isabelle van Keulen zich overgaf aan de bekoringen van de Argentijnse tango. Met haar in 2011 geformeerde internationale ensemble was dat voor het eerst te horen in de Carte Blanche serie van het Haarlemse Concertgebouw met herhalingen in Den Haag, Amsterdam, het Sleeswijk-Holstein festival, het Rheingau festival en haast vanzelfsprekend ook tijdens haar eigen Delfts kamermuziekfestival.

Hoe is die explosieve belangstelling voor Piazzolla ooit ontstaan? Mogelijk dankzij het Kronos kwartet met een opname uit 1990 die voor wereldwijde verbreiding zorgde. 

Omringd door een briljante groep experts (hoe kreeg ze deze bij elkaar als ad hoc groep?) presenteert de violiste vol overgave een gevarieerd programma met nu eens melancholieke of zwoele, dan weer uitdagend energieke of onstuimige werken. Veel titels behoren tot het zeer bekende repertoiresegment, maar we horen ook minder bekende nummers als Contrabajísimo, Tangata en Tanti anni prima. Het is fijn dit alles hier nog eens zo idioomgerecht te horen worden uitgevoerd. Aan getoonde virtuositeit, maar vooral ook aan gedemonstreerd stijlgevoel geen gebrek.