CD Recensies

PISTON: VIOOLCONCERTEN NR. 1 EN 2; FANTASIE

Piston: Vioolconcerten nr. 1 en 2; Fantasie voor viool en orkest. James Buswell met het Oekraïns nationaal symfonie orkest o.l.v. Theodore Kuchar. Naxos 8.559003 (60’58”). 1998

 

Het eerste vioolconcert van Walter Piston (1894-1976) dateert uit 1939 en werd in 1956 in Engeland voor het eerst (?) opgenomen met Louis Kaufman (Bay Cities BCD 1019, Alba TROY 558). De tweede keer gebeurde dat in de Oekraïne, getuige deze uitgave. Is dat niet nogal merkwaardig? Zou de belangstelling in de V.S. zo gering zijn? 

Merkwaardig is ook dat zeker dit concert nr. 1 niet al lang tot het standaard repertoire behoort, net als het veel bekendere concert van Barber. Beide werken bevatte namelijk heel wat individuele lyrische melodieën. Het tweede thema uit het eerste deel blijft in herinnering totdat het ritmisch wat omgezet het tweede thema wordt van de tumultueuze rondo-finale. In het andantino middendeel horen we vaag iets van Gershwin terug.

Vioolconcert nr. 2 uit 1960 is minder direct aansprekend, maar bezit wel een prachtig uitgebreid adagio, waarin de viool een mooi duet met de fluit speelt. Beide werken passen goed bij elkaar, net zoals dat bij Prokofiev het geval is

De Fantasie is een laat werk uit 1970, het is wat dissonanter maar ook heel afwisselend zoal dat een werk met deze titel betaamt.

De Amerikaanse solist die uit de Juilliard school komt en het orkest uit Kiev spelen de muziek zelfverzekerd, inlevend en met het vereiste gevoel. Dat deze muziek in Kiev wortel schoot, is waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat de Amerikaanse dirigent Kuchar uit Cleveland naar Kiev ging.

Niet alleen violisten zullen met deze cd een mooie schat opgraven.