CD Recensies

PURCELL: INDIAN QUEEN, THE

Purcell: The Indian queen Z. 630. Emma Kirkby, Catherine Bott, John Mark Ainsley, Gerald Finley, David Thomas, Tommy Williams met de Academy of ancient music en –koor o.l.v. Christopher Hogwood. Decca  444.339-2, 475.052-2 (73’12”). 1994

 

Wie Purcells Dido and Aeneas, King Arthur en The fairy queen kent, zou eens verder in zijn vrij omvangrijke opera  repertoire moeten kijken, bijvoorbeeld naar Dioclesian, The tempest en zijn laatste semi-opera The Indian queen uit 1695 op libretto van Dryden en Howard. Het is een kort, compact werk dat gelukkig met enige hulp van buitenaf voortleeft, ook al bleef het werk onvoltooid. Het was voor het  eerst dat de bruiloftscantate die zijn broer Daniel had geschreven werd toegevoegd om het entertainment af te ronden met een aantrekkelijke, hoewel inconsistente wending.

Met zangers als Emma Kirkby, Catherine Bott, John Mark Ainsley (Indian Boy, Fame) en David Thomas die voor uitstekende solobijdragen zorgen en met helder, stijlvol orkestspel door een vrij forse bezetting is een verklanking tot stand gekomen die dermate levendig en soms ook ontroerend is, dat het resultaat zeer geslaagd mag heten.

Als kleinschaliger alternatief is er een opname van Mackintosh (Linn CKD 035) plus een moeilijker verkrijgbare grootschalige van Gardiner (Erato 2292-45556-2) en een kwalitatief mindere van het Scholars baroque ensemble (Naxos 8.553752).