CD Recensies

PIAZZOLLA: CUATRO ESTACIONES PORTEÑAS, LAS E.A., THOMPSON

Piazzolla: Las cuatro estaciones porteñas; Ginastera: Concert voor strijkorkest op. 33; Golilov: Last Round.   Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson. Channel Classics CCS SA 33014 (65’). 2014

 

De explosieve belangstelling voor de tango, voorafgegaan door uitvoeringen door o.m. het Kronos kwartet in 1987 met Five tango sensations (Nonesuch 7559-79254-2) zorgde ervoor dat Astor Piazzolla een begrip in de ‘klassieke’ muziek is geworden. Niet de geringste musici hielden zich sindsdien met hem bezig.

Nu kan men zijn Las cuatro estaciones porteñas plaatsen in de traditie van Vivaldi’s Le quattro stagioni zoals Gidon Kremer (Nonesuch 7559-79568-2) in 1999 en Lara St. John (Analecton ANC 134) in 2008 deden, maar het is even aantrekkelijk om het werk in een geheel Argentijns kader te plaatsen, zoals Candida Thompson in The Argentinian Album met Nieuw Sinfonietta doet.

Net als haar voorgangers maken de Amsterdammers gebruik van het mooie arrangement van Leonid Desyatnikov uit 1999 dat ze heel idiomatisch, dat wil zeggen met levendige stijlvolle ritmiek en articulatie plus een welkome zangerige ondertoon uitvoeren.

Tot slot van het programma wordt aan de hand van Osvaldo Golijovs Last round, een eerbetoon aan de grote tangocomponist, nog even doorgeborduurd op dit thema. 

Als verbindend tussenstuk horen we van Piazzolla’s landgenoot en eertijdse docent Ginastera het Concert voor strijkorkest uit 1965, waarmee we eerder konden kennismaken dankzij een opname van de Musici de Montréal onder Yuri Turovsky (Chandos CHAN 9434).

Het dient gezegd: de nieuwe SACD opname klinkt niet alleen wat dynamischer en helderer dan de oude, de uitvoeringen zijn ook net een graadje gedisciplineerder en geëngageerder, zoals we eigenlijk van Amsterdam Sinfonietta gewend zijn.