CD Recensies

PÄRT: MISERERE; FESTINA LENTE; SARAH WAS NINETY YEARS OLD

Pärt: Miserere; Festina lente; Sarah was ninety years old. Hilliard ensemble o.l.v. Paul Hillier en Orkest van de Beethovenhalle Bonn o.l.v. Russell Davies. ECM 847.539-2 (65’50”). 1990

 

Alle respect voor de zangers van het Hilliard Ensemble dat zich met haast atypische innigheid en vuur en met de moed tot uiterste concentratie in dienst stelt van deze composities uit respectievelijk 1989, 1990 en nog eens 1990.

Met een ascetisch Spartaanse radicaliteit kiest Pärt hier voor een esthetica van de pauze in een quasi historisch-vrije ruimte met meditatief geprojecteerde klankgewelven. Muzieknoten zij nog slechts ‘trefwoorden’ om het bedoelde aan te duiden.

Hoogtepunt op deze cd is -  naast de angstig gestamelde versie van Miserere – de klankomzetting van het Bijbelse Genesisbericht over de bevalling van de negentigjarige Sarah.

Suggestieve ostinati van een solistisch optredende slagwerker worden afgewisseld met vocalisten in over het geheel rustige, maar soms wilde extase, soms voorzien van een orgelbasis. Muziek als deze geeft zijn geheimen niet zo makkelijk prijs.