CD Recensies

PHILIPPE LE CHANCELIER: LUTO CARENS; DIC CHRISTI VERITAS E.A.

Philippe le Chancelier: Luto carens et latere; Sol oritur in sidere; Clavus pungens acumine; Si vis vera frui luce; Gedeomis area; Le lai des pucelles; Dic Christi veritas; Veritas equitas largitas; Luto carens et latere. Ensemble Sequentia. Duitse Harmonia Mundi RD 77035 (63’27”). 1986

 

Kritiek van tijdgenoten is van alle tijden en reeds in de Middeleeuwen werd fors commentaar geleverd wanneer iemand zwart gemaakt moest worden. De uit een niet-echtelijk huwelijk voortkomende Philippe (1165-1236) die van 1217 tot 1236 kanselier van de Patijse Notre-Dame was, had niet slechts een turbulent leven, maar was ook niet spaarzaam in zijn commentaren.

Beroemd was hij in zijn tijd niet slechts als theoloog, maar ook als lyrisch dichter. Veel van zijn gedichten zijn in oude handschriften terug te vinden, nog wel voorzien van muziek. Zijn omvangrijke activiteit ook op muzikaal gebied maakt hem tot en belangrijke historische figuur.

Het Ensemble Sequentia zorgt met deze opname voor een representatief beeld van zijn werken. Kritischer voor die tijd is echter zijn religieuze lyriek. Zuiver gezongen en gespeeld krijgt de luisteraar hier een goed inzicht van diverse Middeleeuwse genres.