CD Recensies

PONCE: PIANOCONCERTEN NR. ! EN 2 E.A.

Ponce: Pianoconcert nr. 1 Concierto romantico; Gavota; Poema elegiaco; Balada mexicana; Danse des anciens mexicains; Chapultepec. Resp. Jorge Federico Osorio en Eva Suk met het Estado de México symfonie orkest o.l.v. Enrique Bátiz. ASV CDDCA 926(62’31”). 1994 

 

Ponce: Pianoconcerten nr. 1 Concierto romántico en 2; Preludios encandenados; Ferial; Cuatro danzas Mexicanas. Rodolfo Ritter met het Orquesta de San Luis Potosio o.l.v. Zaeth Ritter. Sterling CDS 1102-2 (76’). 2012

 

De Mexicaanse componist Manuel Ponce (1882-1948) bezat een hoogromantische gave om voor veel lyriek, contrapunt en kleur te zorgen in zijn diverse werken die een kostelijk aandoend licht gewicht hebben. Zijn kleurenpallet is rijk en hij zorgt voor Latijns aandoende helderheid. De thema’s zijn aantrekkelijk en niet moeilijk te bevatten.

Het driedelige Pianoconcert nr. 1 uit 1911 heeft met reden de ondertitel Concierto romantico want we worden danig herinnerd aan Liszt en Rachmaninov. Het tweede concert stamt uit 1947 en bleef onvoltooid tweedelig met een wel erg minimale duur van slechts elf delen achter maar toont in die korte tijd een helder, teer karakter.

De Gavota, het Poema en de Balada doen hun gesuggereerde vormen alle eer aan en beide laatste werken op de eerstgenoemde cd tonen eindelijk ook een Mexicaanse couleur locale. Op de tweede cd geldt dat enigszins merkwaardig eigenlijk alleen voor de bijna een kwartier durende Ferial, een symfonisch gedicht uit 1940. Veel eerder, namelijk in 1927, werden de onderling verbonden Preludios gecomponeerd; de korte miniatuurtjes van de Cuatro danzas ontstonden in 1941. In beide gevallen is sprake van heel goed verzorgde, genuanceerde en stijlvolle vertolkingen.