CD Recensies

QUAGLIATI: SFERA ARMONIOSA, LA

Quagliati: La sfera armoniosa: Musiche per ik matrimonio di Niccolò Ludovisi e Isabella Gesualdo (1622). Beatrice Palumbo (s), Myoung Joo (s), Monica Sari (s), Sabrina Cortese (s) met het Romabarocca ensemble o.l.v. Lorenzo Tozzi. Bongiovanni GB 2475-2 (68’27”). 2014
 
Paolo Quagliati (1555 - 1628) behoorde tot de vrij conservatieve muziekrichting van de Romeinse stijl in de overgangsperiode tussen Renaissance en Vroege barok en boorde tot de eersten die madrigalen ging schrijven. Zijn omvangrijke La sfera armoniosa dateert uit 1623 is is geschreven op teksten van Battista Guarini en Girolamo Preti. De combinatie van madrigalen, aria’s, villanella’s en een toccata werd geschreven ter gelegenheid van het huwelijk tussen Ludovici, de neef van de paus en Isabella Gesualdo, de dochter van de componist Carlo Gesualdo.
In deze heel mooie uitvoering heerst gelukkig genoeg contrast tussen de vier sopraanstemmen en de instrumentalisten van het in 1994 opgerichte Romabarocca ensemble dat zich toelegt op muziek uit de Napolitaanse en Romeinse stijl.