CD Recensies

RACHMANINOV: CHOPINVARIATIES; PIANOSONATE NR. 1 (2)

Rachmaninov: Chopinvariaties nr. 1-23; Pianosonate nr. 1 in d op. 28. Zlata Chochieva. Piano Classics PCL 0047 (61’20”). 2012

 

De variaties die Rachmaninov in 1903 schreef over Chopins Prélude in c op. 28/20 en de Pianosonate nr. 1 uit 1907 behoren tot de minder frequent gespeelde pianosolowerken van de componist. Dat ze hier zijn gebundeld is een eerste goede aantekening waard.

De Russische pianiste Zlata Cochieva die 19 april in Amsterdam optreedt (optrad) met ‘haar’ Spiegel trio dat verder bestaat uit violist Haik Kazazyan en cellist Nikolay Shugaev  met pianotrio’s van Ravel, Enescu en Tchaikovsky, wijdde wat vermoedelijk de debuutopname van de her en der met concours prijzen gekroonde pianiste is uitgerekend aan dit tweetal werken.

Met haar typisch Russisch volle, warme pianotoon, haar inherente relatie met het idioom in kwestie en haar indrukwekkende pianistische techniek zorgt ze zo voor een droomdebuut. Met groot engagement en een blijken van de juiste smaak fraseert ze de bepaald niet simpele werken. Ook de melodische lijnen worden helder getekend. Ze hoeft daarbij voor geen enkele moeilijkheid terug te deinzen. Zelfs de compositorisch minder geslaagde finale van de sonate en de zwakkere variaties nr. 13-15 komen onverwacht hecht en fraai uit de verf.

Wie daarvan bevestiging zoekt, zou ook eens moeten luisteren naar Howard Shelley (Hyperion CDS 44041/8) in zijn volledige opname van Rachmaninovs pianowerken en naar Jevgeny Sudbin (BIS SACD 1518) wat het variatiewerk betreft. Chochieva lijkt de beste papieren te hebben. Luister bijvoorbeeld eens met extra aandacht naar de variaties nr. 2 en 21 om dat als bewijs te ervaren.