CD Recensies

ROSSINI: TORVALDO E DORLISKA

Rossini: Torvaldo e Dorliska. Darina Takova, Michele Pertusi, Francesco Meli, Bruno Praticò, Jeannette Fischer met het Praags kamerkoor en het Orchestra Haydn di Bolzano e Trento o.l.v. Victor Pablo Pérez. Dynamic CDS 528 1/2 (2 cd’s, 2u. 31’10”). 2006 

 

Tot de onbekend gebleven theaterwerken van Rossini behoort de ‘semiseria’ opera Torvaldo e Dorliska, letterlijk en figuurlijk een soort overgangswerk tussen het ‘dramma serio’ Elisabetta, regina d’Inghilterra (1815) en de bekendste komische opera Il barbiere di Siviglia (1816). Cesare Sterbini zorgde voor het libretto van deze ‘reddings opera’ in de geest van Beethovens Fidelio.

De handeling speelt zich af in het kasteel van hertog Ordow, die verliefd is op de echtgenote Dorliska van ridder Torvaldo. De hertog valt de gelieven op hun trouwdag aan met de bedoeling Dorlska te ontvoeren. Torvaldo raakt gewond en blijft op het slagveld achter, Dorliska vlucht en krijgt onderdak bij Giorgio, de bewaker van het kasteel en diens vrouw Carlotta.

Ze wordt door de hertog ontdekt en opgesloten; Torvaldo, die overleefde, meldt zich in vermomming bij het kasteel, onthult bij vergissing zijn identiteit en wordt ook opgesloten. Maar met behulp van zijn vrouw en dorpsbewoners die schoon genoeg hebben van de hertogelijke tiran, slaagt Giorgo erin om het stel te bevrijden waarna het jonge stel nog lang en gelukkig leefde.

De hierbij geschreven muziek van Rossini klinkt zoals verwacht: spiritueel bruisend. Michele Pertusi is een imposante schurk Ordow, zowel solo als in duetten. Onderscheidend is de manier waarop bas Bruno Pratico de verschillende aspecten en Giorgio – dienaar enerzijds, vastberaden hulpvaardig anderzijds – vertolkt. Francesco Meli is een geloofwaardig lyrische Torvaldo en de Bulgaarse Takova weet eveneens haar wisselende gevoelens vocaal mooi uit te drukken. Alleen in het hoogste register klinkt ze wat onzeker. Tenslotte in Jeannette Fischer een gave, plooibare Carlotta.

De ‘live’ opname van het Rossini Festival in Pesaro is gelukkig behoorlijk gelukt zonder teveel balansproblemen, maar wel onvermijdelijk met regelmatige brokjes applaus. Deze uitvoering is ook op twee dvd’s beschikbaar als Dynamic 33528. Verder is er een door Massimo de Bernart in Bad Wildbad gedirigeerde alternatieve ‘live’ opname van deze opera op Arkadia CDAK 12, Naxos 8.660189/900. Deze schijnt van wat geringer kaliber te zijn.