CD Recensies

ROMAN: FLUITSONATES

Roman: Fluitsonates nr. 1-12. Jed Wentz met Musica ad Rhenum Brillant Classics 95214 (2 cd’s, 2u. 25’37”). 2015

 

Hij geldt als ‘vader van de Zweedse muziek’, Johan Helmich Roman (1694-1758) en tevens als de ‘Zweedse Händel’. Deze laatste eretitel is best terecht, want niet alleen introduceerde hij Händel (die hij in Engeland had ontmoet) in Zweden, in zijn vele koorwerken, orkestwerken, concerti grossi, kamermuziek en werken voor viool- en fluitsolo toont hij zich ongeveer even zo charmant, virtuoos, melodieus als zijn beroemdere collega. Niettemin leeft Roman buiten zijn vaderland vrijwel alleen nog in de muziekgeschiedenisboeken voort.

Des te beter dat Jed Wentz zich met zijn collega’s zo inzet voor deze sonates voor fluit en b.c. die bestemd waren voor de ‘gevorderde amateur’ en die dus geen zware fluittechische eisen stellen. Waarschijnlijk zijn 59 deeltjes van deze muziek wat teveel ineens, maar bij beetjes tegelijk genoten, geven ze - heel stijlvol, gedetailleerd en met kennelijk plezier gespeeld – door traversospeler Jed Wentz, Job ter Haar (vc) en klavecinist Michael Borgstede - veel luistergenoegen. Er blijft wat dat betreft geen wens onvervuld.

Vergelijk deze werken maar met de fluitsonates van Händel, zoals bijvoorbeeld gespeeld door de familie Kuijken (Accent ACC 9180) of de blokfluitsonates door Marion Verbruggen (Harmonia Mundi HMU 90.7151) kunnen beluisteren. En wie war meer van Roman wil leren kennen, is goed af met een stel Sinfonia’s en vioolconcerten door Sparf (BIS CD 284).