CD Recensies

RUTTER: PSALMFEST E.A.

Rutter: Psalmfest; This is the day; Lord, thou hast been our refuge; Psalm 150. Elizabeth Cragg (s), Pascal Charbonneau (t), Mike Allen (tr) met de koren van de St. Albans kerk en het Royal philharmonic orkest o.l.v. Andrew Lucas. Naxos 8.573394 (71’42”). 2014 

 

“Al lang geleden heb ik gemerkt dat een componist wiens muziek teveel mensen gaat boeien de componist wordt aangevallen met het argument dat het alles wat al te gemakkelijk is”, merkte de Engelse componist John Rutter (1945) ooit op. Hij werd inderdaad in brede Angelsaksische kring heel populair, zeker nadat hij in 1979 de Cambridge Singers had opgericht om eigen werk uit te voeren. Hij schrijft vrijwel louter vocale werken in een stijl die is afgeleid van de grote Britse koortraditie en die verder invloeden verraadt van Fauré en Duruflé. Aan populariteit ontbreekt het de componist zeker niet in de Engelstalige muziekwereld.

De Psalmen Davids hebben zijn door de eeuwen heen voor veel componisten een inspiratiebron geweest. Zo ook voor Rutter die in 1993 zijn ruim vijftig minuten durende negendelige Psalmfest voor a cappella koor schreef. Later werd het georkestreerd en hier is het voor het eerst in zijn geheel opgenomen. Dan blijkt dat de dichterlijke teksten in al hun variatie tot een mooi, muzikaal direct aansprekend geheel hebben geleid. Niet alleen dat: het koor en de koorsolisten opereren op een zeer hoog niveau.

De aanvullende psalmzettingen, This is the day (2011), Lord, Thou hast been our refuge (2008) en Psalm 150 (2002) werden voor verschillende feestelijke gelegenheden geschreven, This is the day voor het huwelijk van hertog en de hertogin van Cambridge en klinken niet minder gaaf.

Wie meer van Rutter wil horen, kan zijn Requiem (Layton op Hyperion CDA 66947) en zijn Gloria (Lumsden, Hyperion CDA 67259) proberen.