CD Recensies

RHEINBERGER: MIS IN ES; HYMNEN

Rheinberger: Mis in Es (Cantus missae) op. 109; Hymne nach dem 84. Psalm op. 138; Hymnen voor koor en orgel op. 140 nr. 1-5; Bleib bei uns op. 69/3, ‘Abendlied’. Margit-Anna Süß (hrp), Sonntraud Engels (org) met het Stuttgarts kamerkoor en Ensemble Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius. Carus CD 83113 (65’02”). 1988

 

Hoewel in Liechtenstein geboren, was Joseph Gabriel von Rheinberger (1839-1901) een Duitse componist en organist. Hij studeerde – en was prof – in München, hofdirigent en inspecteur van de Beierse muziekscholen. Als contrapuntleraar was hij wereldberoemd en hij was een veelzijdig componist met orgelconcerten en een groot aantal solo-orgelwerken, andere orkestwerken, kamer-, pianomuziek, liederen, toneelmuziek, vocale kerkmuziek, wereldlijke koorwerken, het oratorium De ster van Bethlehem en opera’s op zijn naam.

Het belangrijkste en mooiste werk op deze cd is Cantus missae  voor dubbelkoor uit 1878. Deze wordt heel heel welsprekend uitgevoerd en in de sequens Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei ontwikkelt het koor een grote expressieve kracht. Maar ook de vijf Hymnen klinken vol vertrouwen en geschakeerd; het Abendlied vormt een mooie afsluiting van het programma.