CD Recensies

RUE, DE LA: MISSA NUNCQUE FUE PENA MAYOR; MISSA INVIOLATA; E.A.

Rue, de la: Missa nuncqua fue pena mayor; Salve regina VI; Missa inviolata; Magnificat sexti toni. Brabant ensemble o.l.v. Stephen Rice. Hyperion CDA 68150 (78’55”). 

 

De in Doornik (ofwel Tournai) geboren Pierre de la Rue (ca. 1460-1518) was een van die componisten die aanzienlijk bijdroegen aan de muzikale rijkdom van de Lage Landen gedurende de late vijftiende eeuw. Eigenlijk is het vrij triest dat hij minder bekend is dan sommige van zijn tijdgenoten, zoals Josquin, maar de mindere is hij nauwelijks.

Hi waa achtereenvolgens in Brussel, Gent, Den Bosch en Kortrijk en had tussendoor slechts één baan aan de Grande Chapelle van het Habsburgs-Bourgondische hof. Het was daar dat hij zich ontwikkelde tot productief componist en contrapuntist. Hij schreef bijvoorbeeld vierstemmige werken die uit één melodie voortkomen.

Zijn oeuvre omvat motetten, missen en chansons en een van de vroegste meerstemmige Requiems.Heel bijzonder is dat hij een unieke reeks Magnificatzettingen in verschillende toonsoorten schreef. 

Het aantal opnamen van zijn werken is nogal beperkt, vandaar dat iedere nieuwe bijdrage welkom is, zeker als die zoals waarschijnlijk hier, cd premières bevat.

Het uit de sopranen Helen Ashby, Kate Ashby en Eloise Irving de alten Emma Ashby, Sarah Coatsworth, Claire Edington en Rebekah Jones, de tenoren Alastair Carey, Christopher O’Gorman en Alastair Putt en de bassen Paul Charrier en David Stuart bestaande Engelse Brabant ensemble dat zich toelegt op dit soort werken, is ideaal toegerust om de la Rue in alle opzichten – stilistisch, expressief – volledig recht te doen en zorgt zo voor een belangrijke opvulling van een repertoire leemte.