CD Recensies

ROUX, LE: KLAVECIMBELWERKEN

Roux, Le: Klavecimbelwerken (compleet). Peter-Jan Belder en Siebe Henstra. Brilliant Classics 95245 (2 cd’s, 1u. 44’18”). 2015

 

Twee cd’s zijn genoeg om alle klavecimbelwerken voor een en twee instrumenten van Gaspard le Roux (1660-1707) te bevatten. Het gaat louter om Pièces de clavecin, 53 in getal uit 1705, twee jaar voor hij overleed gepubliceerd, waarbij de beide klavecinisten samenwerken in de eerste tot en met zesde suite en de losse gigue

De werken zijn in zeven suites gebundeld en  worden gespeeld op door Titus Crijnen gebouwde kopieën van een Ruckers en een Blanchet instrument.

Over de componist die in Parijs leefde en werkte is vrij weinig bekend, maar zijn werk bezet een mooie tussenpositie tussen d’Anglebert en de grote Couperin.

In 1993 ging Christophe Rousset voor met een opname van de zeven naar toonaard d, D, a, A, F, fis, g gerangschikte suites; hij kwam echter slechts tot een totaal van 45 deeltjes (Oiseau Lyre 443.329-2), in 2005 gevolgd door Naoka Akatagawa en Glen Wilson (Naxos 8.557884, 2 cd’s). Zij waren vollediger op twee cd’s.

Préludes, allemandes, courantes, sarabandes, menuetten, gavottes, een passepied en een chaconne plus wat van die andere karakterstukken vormen de inhoud. Het gaat daarbij meteen ook om een paar van de eerste stukken met fantasienamen en persoonlijke titels (ontleend aan de luitliteratuur) in de Franse klavecimbelwereld.

Het blijkt dat de componist bij nader luisteren interessanter en belangrijker is dan vermoed. Zijn composities getuigen van de nodige inventiviteit en ze klinken als ze goed worden uitgevoerd met die typisch Franse verfijning, die vooral ook uit de aan te brengen versieringen spreekt. Maar ook de expressie bezit diepgang. 

Om daarvan een goed beeld te krijgen is het de moeite om de Sarabande en 12 couplets te beluisteren; deze vergt veel van de vertolker. Dat is hier overtuigend gelukt en dat geldt eigenlijk voor het totaal generaal. Het resultaat is beter dan bij Naxos, ook goed op verschillende Nederlandse locaties opgenomen en verdient een krachtige aanbeveling voor ‘tout Le Roux’. Maar Rousset is met zijn ene cd ook nog zeer de moeite waard.

Deze complete Le Roux van Belder en Henstra is ontleend aan zo’n onmogelijk album met 29 cd’s onder de titel French Harpsichord music, gemaakt tussen 2005 en 2015. Goed dat deel nu is losgeweekt.