CD Recensies

ROMBERG: STUDENT PRINCE, THE

Romberg: Der  Student Prinz. Dominik Wortig (t., Karl, Franz), Anja Petersen (s., Kathie), Frank Blees (bs., Dr.Engel), Arantza Ezenarro (s., Gretchen), Vincent Schirrmacher (t., Grsaf Hogo Detlef), Wieland Satter (b., Lucas). Jean Ribalta (t., Von Asterberg), Theresa Nelles (s., Prinses Margaret) en Christian Sturm (t., kapitein Starnitz) met koor en orkest van de WDR Keulen o.l.v. John Mauceri. CPO (2 cd’s, 1u.33’40”). 2012  

 

Romberg: The studemt prince. Norman Baily (t., Franz, Karl), Marilyn Hill Smith (s, Cathy). Rosemary Ashe, Diana Montague, Bonaventura Bottone, Leon Greene, Robert Hart, Jason Howard, Lisa Hull, Neil Jenkins, Robert Lock, Donald Maxwell met het Ambrosian koor en het Philharmonia orkest o.l.v. John Owen Edwards. TER  (2 cd’s, 1u. 30’20”). 1986

 

De Hongaars-Amerikaanse componist Zsigmund Romberg (1887-1951) was in Wenen een student van Heuberger, vestigde zich in de V.S. en componeerde ruim zeventig operettes. De bekendste daarvan in The student prince uit 1924 op een libretto van Dorothy Donnelley.

Daarbij baseerde ze zich op het toneelstuk Alt Heidelberg van Wilhelm Meyer-Forster uit 1901 dat populair was in Amerikaanse theaters en Donneley was bekend met de Engelse vertaling daarvan door Rudolf Bleichmann. Bij de orkestratie had Romberg assistentie van Emil Gerstenberger.

Het in de Heidelbergse studentenwereld spelende verhaal gaat om een jonge prins die verliefd wordt op een barmeisje, maar die zijn bedoelingen uit plichtsgevoel niet kan verwezenlijken. Dat verleent het werk een bitterzoet karakter.

De componist verloochende zijn Weense tijd niet in de muziek dij hij voor deze operette schreef, allerlei dansmuziek – polka’s, ballades en zelfs een mars vonden hun weg in de vorm van treffende melodieën. Hoogtepunten zijn de ‘serenade’ en de aria ‘Deep in my heart’, verder ook het ‘dranklied’ en ‘Golden days’. De orkestratie is kleurig.

Het was John Owen Edwards die al een der eersten voor een volledige opname zorgde. Hij leidt een enthousiaste, goed uitgewerkte vertolking waarin Marilyn Hill-Smith als de heldin Cathy van de geschiedenis en David Rendall als haar minnaar uitblinken. Voor de mooiste verdere bijdragen zorgen Norman Bailey en Diana Montague.

Intussen is er ook een over de hele behoorlijk gelukte Duitstalige versie. Een andere populaire operette van Romberg is The desert song uit 1926 (Sandord, VAI 4534, dvd).