CD Recensies

ROLLA: ALTVIOOLCONCERTEN, MERLINI

Rolla: Altvioolconcerten in C Bl. 541, D Bl. 543 en Bes Bl. 547. Fabrizio Merlini met het Conservatoriumorkrest  La Spezia o.l.v. Giuseppe Bruno. Tactus TC 751804 (72’35”). 2005

 

De Italiaanse viool- en altviool virtuoos Alessandro Rolla (1757-1841) is waarschijnlijk degene die kwantitatief het meeste heeft bijgedragen aan het altviool concert repertoire. Hij was leraar van Paganini, wat best wat zegt. Behalve concerten schreef hij ook variatiewerken, divertimenti, duo’s, maar het waarschijnlijk belangrijst zijn de 12 altvioolvioolconcerten en een concertino.

Daaruit is hier een keuze van drie gemaakt die kenmerkend genoeg is. Het is jammer dat het pleidooi voor deze werken niet wat krachtiger is. Meteen de eerste orkestinleiding klinkt nogal bescheiden van het kamerorkest (met moderne instrumenten). Er wordt te weinig scherp gearticuleerd, niet steeds zuiver geïntoneerd en het koper schittert niet. Ook altviolist Fabrizio Merlini is geen kei in zijn vaak: intonatie, passagespel, gebroken akkoorden – het is gewoon niet goed genoeg.

Rolla vrrdient beter dan deze vrij amateuristische aanpak. Als vrij schrale troost blijft daar gelukkig de stukken betere Massimo Paris en I musici die veel overtuigender zijn in het Concert in Es, het Concertino, een Rondo en een Divertimento (Philips 442.154-2). Te hopen is dat er eens een echt geslaagde opname van deze concerten wordt gemaakt.