CD Recensies

RICHTER/VIVALDI: FOUR SEASONS RECOMPOSED, THE

Max Richter/Antonio Vivaldi: The four seasons recomposed; Shadows nr. 1-5; The four seasons remixed. Resp. Daniel Hope (v) met het Berlijns kamerorkest o.l.v. André de Ridder, Max Richter (synthesizer, elektronica), Robert Koch (elektr), Fear of tigers an Andy Spence (elektr). DG 479.2776 (76’50”). 2012

 

De muziek begint vreemd en zacht, schemerachtig in de nevel en komt langzamerhand als iets voor strijkers en elektronica tevoorschijn. Dan gebeurt iets raars. Uit deze klankbranding komt een echt strijkorkest tevoorschijn dat fragmenten speelt uit een van ’s werelds bekendste werken.

Het gaat om Vivaldi’s Vier jaargetijden in een bewerking van de tussen genres heen en weer dansende Engels/Duitse ‘nieuwe muziek’ componist Max Richter. 

Hij stopte moleculen van de oorspronkelijke Vivaldi samen met allerlei anders in een reageerbuisje en wachtte op een explosie.

De chemische reactie is heel goed hoorbaar aan het begin van de zomer, waarin we iets van aan Arvo Pärt melancholie door de soloviool horen in een minimalistische mix met de strijkers.

Een ander bijzonder moment is het langzame deel uit de winter.

Een deel van de pret over deze vervreemding schuilt in het feit dat met de overbekende muziek uit de eigen herinnering allerlei onverwachte dingen gebeuren. Dat moet ook het geval zijn geweest voor Daniel Hope.   

In Shadows en The four seasons remixed horen we meer van Richters oorspronkelijke en bewerkte muziek die heel knap tot stand kwam.

De four seasons recomposed zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar op een slechts 43’58” durende cd (DG 481.0044).