CD Recensies

RUDOLF VAN OOSTENRIJK: KLARINETSONATE E.A.

Rudolf van Oostenrijk: Variaties op een thema van Rossini in Es; Klarinetsonate in A op. 2; Trio voor piano, klarinet en cello. Peter Schmidl (kl), Tomoka Okada (p) en Tamás Varga (vc). Camerata CM 28339 (75’15”). 2016 

 

Aartshertog Rudolf (1788-1831) kennen we vooral uit het levensverhaal van Beethoven. Deze gaf hem compositie- en pianoles en de twee raakten bevriend. Hij was Beethovens belangrijkste mecenas. Beethoven droeg het Aartshertog pianotrio, het vijfde pianoconcert, de Hammerklaviersonate en zelfs de Missa solemnis aan hem op. De verzameling brieven die ze elkaar schreven wordt bewaard in de bibliotheek van de Weense Gesellschaft der Musikfreunde.

Meesterwerken schreef hij naar verwachting niet, maar competent als componist was de aartshertog zeker en hij wist goed gebruik te maken van de kleurmogelijkheden van de toenmalige klarinet en beschikte over aardige thema’s.

Deze muziek ademt een soort gulle menselijkheid en waardigheid die aantrekkelijk overkomen, zeker in deze mooie verklankingen.

Wie meer wil proeven van het werk van de aartshertog zij gewezen op het Septet voor 2 houtblazers, hoorn en strijkkwartet in e door het Consortium classicum (Orfeo C 182891 A), dat ook de Serenade voor klarinet, fagot, gitaar en altviool in Bes uitvoert (MDG MDG 301.1563-2), verder bijvoorbeeld de 40 Variaties op een thema van Beethoven door Susan Kagan (Koch 37521-2). En er is meer……