CD Recensies

ROSE: PHANTASMAGORIA

Rose: Phantasmagoria. Michael Zachary Thompson Rose. ArpaViva CD 006 (45’25”). 2016

 

De Amerikaanse componist Michael Zachary Thompson Rose (1990) blijkt primair beeldend kunstenaar te zijn, maar componeert en speelt ook eigen werk. Zoals de vijftien in Phantasmagoria als geestverschijningen met titels als ‘Power blast’, ‘Claudia’s birthday’, ‘Silver hammer’, ‘The long scream’, Set one’, ‘Post cloud’, ’S phase’, ‘Unnamed’, ‘Tuning fork’, ‘Expanding chords’, ‘Butterflies on the plateau with bison’, ‘San Miguel’, ‘Selections’ en ‘In waves’ die beslist een beroep doen op de fantasie van de luisteraar.

Dat de componist aanhaakt bij de Amerikaanse minimalisten, is meteen duidelijk en dat hij wat bijzonders, heel individueels te bieden heeft ook. Alleen al door het feit dat hij alleen een keyboard als MIDI ingang gebruikt.

Aardig is dan wel weer als herkenningsmiddel dat Rose enerzijds oude Italianen als Scarlatti en Geminiani als inspiratiebron gebruikt en anderzijds terugvalt op materiaal van videospelletjes uit zijn jeugd. Verder ontbreekt alle toelichting en als de coverfoto is gebaseerd op een schilderij van Rose mogen we dankbaar zijn dat zijn muziek geordender klinkt. Fascinerend genoeg om kennis mee te maken.