CD Recensies

ROSLAVETS: VIOOLCONCERTEN NR. 1 EN 2

Roslavets: Vioolconcerten nr. 1 en 2. Alina Ibragimova met het BBC Schots orkest o.l.v. Ilan Volkov. Hyperion CDA 67637 (57’41”). 2008

 

Over het unieke karakter van de muziek van  Nikolay Andreyevich Roslavets (1881-1944) is al het nodige gezegd in de recensie van zijn pianowerken. Zijn Vioolconcert nr. 1 dateert uit 1925 en is een werk dat nog in de vernieuwende spirituele en futuristische geest van toen past als een amalgaam van de impressionistische Scriabin en de jonge Prokofiev, aangelengd met een scheutje mystiek surrealisme van Szymanowski.

Alina Ibragimova en Ilan Volkov geven dit werk met het geweldig reagerende orkest een spiritueel modern karakter. Het werk, dat veel waardering kreeg van Edison Denisov, eindigt met enorm virtuoze blijken van ware bezetenheid.

Het tweede concert is uit 1936 en werd geschreven nadat de componist was teruggekeerd uit gevangenschap in Tashkent. Het klinkt een stuk rustiger en overzichtelijker al heeft de solist nog veel grillige inbreng. Soms slaat nog even de vlam in de pan bij dit nogal romantisch getinte, gelukkig vrij transparante werk waaraan ook weer een piano te pas komt (herinnering aan Korngold).

Van Tatyana Grindenko en Heinz Holliger bestaat een opname van he Vioolconcert nr. 1 (Wergo WER 6207-2).

Opnieuw lukte een meesterlijke verklanking. Wie hierdoor is aangemoedigd om nog eens wat meer van Roslavets orkestwerken te beluisteren zij gewezen op een andere cd van Volkov met de Kamersymfonie en In het uur van de nieuwe maan (V chasï novolun’ya, Hyperion CDA 67484) uit 2005.