Ropartz: Introduction et allegro moderato; Orgelstukken 1894 nr. 1-3; Premières et secondes vèpres des saintes femmes; Rhapsodie sur deux noels populaires de Bretagne; Offertoire pascal; Deux petites pièces; ‘Allegro’, ‘Andante espressivo’, ‘Allegro’ uit Au pied de l’Autel; ‘Fantasie’, ‘Prière pour les trépasses’, ‘Prélude funèbre’, ‘Prière’, ‘Thème varié’, ‘Sortie’ uit Orgelstukken 1901; Méditations nr. 1-3. Markus Eichenlaub (org). Aeolus AE 10391 (2 cd’s, 2u. 30’54”). 2007
De orgelwerken van de Franse componist Joseph Guy Ropartz (1864-1955) werden vrijwel alle gecomponeerd in de jaren tussen zijn dertigste en drieënvijftigste levensjaar. De meeste zijn uit de jaren 1890.
De overheersend fijnzinnige en bescheiden muziek van Ropartz is gekleurd door die van zijn leermeester Franck, zijn geboortestreek Bretagne en verder terug door Bach en Beethoven, maar niet door de Franse impressionisten en latere tijdgenoten. Hij stond nog in de Franse romantische traditie.
Introduction et allegro moderato behoort net als de drie Méditations tot de late werken uit 1917 waarin juist weer iets meer van Bach te horen is.
De Trois pièces en het Offertoire, een fantasie-meditatie, zijn uit 1894
De Six pièces met een bijzonder krachtige ‘Prélude funèbre’ en een opvallend levendige en zorgeloze ‘Sortie’ werden tussen 1895 en 1901 geschreven en de Deux petites pièces zijn uit 1899.
Het gaat om louter heel mooie muziek die zich kan meten met de orgelwerken van Franck. Merkwaardig dus eigenlijk dat Ropartz, in 1919 directeur geworden van het Conservatorium in Straatsburg, zoveel minder bekend is dan zijn tijdgenoot Tournemire.
Markus Eichenlaub die de volledige orgelwerken van Ropartz opnam, bespeelt het laatste orgel dat onder supervisie van Aristide Cavaillé-Coll in 1898 werd gebouwd in de Parroquia Santa Maria la Real in Azkoitia in Spaans Baskenland. Een prachtinstrument. Aeolos moet ook deel I van de volledige orgelwerken van Ropartz in de catalogus hebben. Voor een andere complete opname zorgde Jean-Pierre Lecaudey (Pavane ADW 7393/4).