CD Recensies

RIMSKY-KORSAKOV: SCHEHERAZADE, VAN BEINUM

Rimsky-Korsakov: Scheherazade op. 35; Borodin: ‘Polowetskische dansen’ uit Prins Igor. Jan Damen (v) met resp. het Concertgebouworkest en het Londens filharmonisch orkest en -koor o.l.v. Eduard van Beinum. Decca 482.5511 (54’04”). 1956, 1950

 

Een uitgave die dierbare herinneringen oproept, want deze Scheherazade woonde ik ‘live’ bij in de zaal en de ‘Polowetskische dansen’ hoorde ik nog thuis bij mijn ouders via de oude mono ‘stoomradio’.

De opname van Scheherazade uit 1956 verscheen oorspronkelijk als Philips lp AL 00373 en in 10cm formaat op GR 05407 en schijnt ook op EMI 575.941-2 te zijn uitgebracht; Borodin duikt hier voor het eerst op. In het album met radio-opnamen (Q-Disc 97015) zowel als dat met Decca ‘Original masters’ opnamen (Decca 473.111-2) ontbraken deze twee zodat hier sprake is van een belangrijke, nuttige aanvulling op de Van Beinum cd discografie.

Het lukt Van Beinum en zijn concertmeester Jan Damen goed om het muzikale sprookje uit Duizend en één nacht in bonte kleuren, maar zonder veel opsmuk mooi na te vertellen. Zelfs nu nog klinkt in een van de eerste stereo opnamen de effectieve orkestratie goed door in een in vlotte tempi afgeleverde verklanking. Onherroepelijk klinken de Polowetskische dansen wat minder briljant, maar ze worden wel heel levendig geïnterpreteerd met als hoogtepunt meteen de zwierige eerste dans. De koorbijdragen zijn in het Engels gezongen.